ANLIK İLETİŞİM GRUPLARIMIZA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bunları Biliyor Musunuz? Ton Balığı


Ton balığı Hint, Atlantik ve Pasifik okyanuslarında avlanır. Oldukça yüksek omega 3 içermesinin yanında yüksek protein değerlerine de sahiptir. 100 gram ton balığı yaklaşık 22-24 gram arasında protein içerir ki bu miktar bir kişinin günlük alması gereken protein miktarının yüzde 30-40 kadarını karşılar.
Ton balığında civa yoktur:
Bir deniz ürünündeki ağır metal miktarı balığın kendi yapısı ile bağlantılı olmayıp yetiştiği yaşam alanının kirliliği ile ilgilidir. Ton balığının en önemli farkı bu noktada ortaya çıkar. Çünkü ton balıkları kirlilik riski olmayan tertemiz okyanus sularında yetişir.
Omega 3 kaynağıdır:
EPA, DHA yağ asitleri ton balığını eşsiz bir beyaz et kaynağı yapmaktadır. EPA yağ asidi vücudumuzda aynen DHA yağ asidi gibi sentezlenmez. Bu yağ asidi balıklar sayesinde vücudumuza alınır. EPA bedenimizi kalp hastalıklarından korurken, DHA ise beyin ve sinir sistemi gelişiminde vazgeçilmezdir. Sağlık otoriteleri günlük alınması gereken EPA ve DHA miktarını 1 kutu ton balığı ve günde iki yemek kaşığı keten tohumu tüketerek sağlanabileceğini söylüyor. Böylece beyin sağlığı korunur, sinir hücrelerinin normal çalışması sağlanır ve koroner kalp hastalıklarına karşı damarlarda plakların oluşması kolayca engellenir.
IQ değerini artırabilir:
Ton balığını haftada en az üç kez tüketmek çocuklarda IQ değerlerini artırabilir. Ayrıca kişisel ve sosyal becerilerini geliştirdiği, yetişkinlerde ise dinç bir kas yapısına katkısı olduğu belirtiliyor. Bu sebeple haftada en az üç kere ya da daha sık ton balığı yemek yaşam boyu zinde kalmak açısından, çocukluk döneminden itibaren çok önemlidir.
Selenyum içerir:
Selenyum yiyeceklerde nadir bulunan bir mineraldir ancak ton balığında çoktur. Selenyumun eksikliğinde kas zayıflaması, kalp sağlığında bozulma ve erken yaşlanma kaçınılmaz olur. Çok güçlü bir antioksidan olan selenyum bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser riskini de azaltır.