ANLIK İLETİŞİM GRUPLARIMIZA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bunları Biliyor Musunuz? Mars


Mars Güneşe en yakın 4. gezegen olmakla beraber karasal gezegenlerin sonuncusudur.  Dünya hariç, diğer gezegenler gibi, Mars da adını antik tanrılardan (Roma savaş tanrıları) alır. Mars kahverengimsi – kırmızı renkli bir yüzeye sahip olduğu için o, Kırmızı Gezegen veya Kızıl Gezegen olarak da biliniyor. Kırmızı Gezegen Güneş Sisteminde Merkür gezegeninden sonra ikici en küçük gezegendir.
Mars hakkinda bilgiler
Kütlesi:  641,693,000,000,000 milyar kilogram (Dünyanın 0.107  kadarı)
Ekvator çapı:  6805 kilometre
Kutup çapı:  6755 kilometre
Ekvatoryal Çevresi: 21297 kilometre
Gezegenin yerçekiminden kurtulmak için gereken hız: 5.027 km/s
Yörüngedeki hızı: 24.07 km/s
Uyduları: Phobos ve Deimos.
Yörünge uzaklığı: 227,936,637 km (1.38  AU)
Dünyadan Uzaklığı: 78,340,000 km
Yörünge tamamlama süresi: 686.971 Dünya günü
Yüzey sıcaklığı:  -87 ile  –  5° C arasında


MARS  

Mars iç gezegenler‘in sonuncusudur ve Güneşten  ortalama 227,936,637 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Güneşe yakınlık mesafesine göre dördüncü gezegendir.

Kızıl Gezegen’in yüzeyi Dünya ile benzer bir kuruluşa sahiptir. Gezegenin yerçekimi Dünyanın %37 kadarıdır. Başka bir deyişle Dünya’da bir metre zıplamak için kullandığınız enerji ile, Mars’ta üç metre zıplayabilirsiniz.

Gezegene şimdiye kadar farklı görevler için fırlatılmış uzay araçlarının sayı 40’tan fazladır. Ancak bunlardan yalnız 18 görev başarıyla tamamlandı. İlk başarılı görevi 1964 yılında NASA tarafından fırlatılan Mariner-4 uzay aracı tarafından tamamlanmıştır. 7 yıl sonra, yani 1971 yılında Mars-2 ve Mars-3 uzay aracları, gezegenin yüzeyine indikten kısa bir süre sonra irtibatları kesilmiştir. Sonraki yıllarda Viking-1, Viking-2, Mars Global Surveyor, Mars Pathfinder, Phoenix misyonları başarıyla tamamlanmıştır.


Kırmızı gezegen Güneş Sistemi’nde en büyük kum fırtınalarına sahiptir.
Bu fırtınalar  aylarca sürebilmektedir. Aynı zamanda bu fırtınalar zaman zaman Mars’ta  görev yapan robotlara da zorluklar çıkartmaktadır.

Dünya’da Mars’ın bir parçası bulunmuştur. Bu parça milyon yıllardan fazla bir süre önce Dünya yüzeyine kadar gelmiştir. Marsa yapılan yolculuklardan önce, onun toprakları hakkında bu parçanın incelenmesi sonucunda bilgiler alınmıştır.

Güneş Sisteminde en büyük dağa Mars ev sahipliği yapmaktadır. Olympus dağının yüksekliği 25 kilometre, çapı ise 620 kilometreden fazladır.

Gelecekte Mars’ın halkaları oluşabilir.
Bilim adamlarına göre 20 ila 40 milyon yıl sonra, gezegenin uydusu Phobos, yer çekiminden dolayı parçalara ayrılacak ve kırmızı gezegenin etrafında bir halka oluşmasına neden olacaktır.

Bazı bilim adamlarına göre Dünyaya yaşam Mars’tan gelmiştir. Bu iddialara göre birkaç milyar yıl öncesinde Mars’ta canlı hayat olmuştur. Aynı zamanda Mars’a yapılan görevlerden önce gezegende akıllı bir yaşam olduğu düşünülmekteydi. 

Mars’ın Dünya’dan sonra kutup buzullarına sahip tek gezegen olduğu biliniyor. Kuzey kutbu Planum Boreum, güney kutbu ise Planum Australe adlandırılmıştır.

Mars’ın yörüngesi diğer gezegenlerden daha eksantriktir. Ve bu da onun yörüngesinin Güneş Sistemi’nde olan diğer gezegenlerden en az dairesel olması demektir.